Premix: Valaistus parantaa työhyvinvointia valvomossa ja taukotilassa

Etusivu » Asiakascaset » Toimistot » Premix: Valaistus parantaa työhyvinvointia valvomossa ja taukotilassa

Premix: Valaistus parantaa työhyvinvointia valvomossa ja taukotilassa

Premix Oy on funktionaalisten materiaalien valmistukseen erikoistunut yritys, jonka muoviseoksia löytyy niin elektroniikkateollisuudesta, terveys- ja hyvinvointisektorilta kuin räjähdysvaarallisistakin ympäristöistä. 

Työtä tehdään kolmessa vuorossa. Noin puolet työvuoroista kuluu tuotantotilojen yhteydessä sijaitsevassa valvomossa, jossa tarkkaillaan valmistusprosessin onnistumista.

Premix - Pekka Pylvänäinen

Iso osa tuotannostamme on automatisoitu, ihmiset osallistuvat siihen vain esimerkiksi näyttöönoton tai teränvaihdon takia. Seuraamme muun muassa valvontakamerakuvaa ja prosessidataa, joten työ edellyttää tarkkaavaisuutta. Työvuoro on onnistunut, kun saavutamme tuotantotavoitteet ja vältämme ongelmatilanteet,

kertoo Premixin kunnossapitopäällikkö Pekka Pylvänäinen

Biosentrisestä valaistuksesta toivottiin apua työolosuhteiden sekä työhyvinvoinnin parantamiseen. Premixin kunnossapitopäällikkö Pekka Pylvänäinen on tyytyväinen BrainLitiin.
Kuva: Markku Lempinen 

Loisteputket ja liian kirkkaat ledit vaihtuivat biosentriseen valaistukseen  

Valvomossa sekä tuotannon taukotilassa oli aikaisemmin käytössä kellertävä loisteputkivalaistus, joka vaihdettiin ensin kirkkaaseen led-valaistukseen. “Ledit olivat jopa häiritsevän kirkkaat, ja näyttöjä oli vaikea katsoa”, työnjohtaja Juha Kumpulainen kertoo. 

Seuraavana vaihtoehtona harkittiin biosentristä BrainLit-valaistusta, joka oli Pylvänäiselle entuudestaan tuntematon vaihtoehto. Arkkitehdin pitämän alustuksen ja esittelykäynnin jälkeen kiinnostus uutta teknologiaa kohtaan heräsi. 

Halusimme parhaan mahdollisen valaistuksen ja tunnistimme monia meitä kiinnostavia hyötyjä. Päätimme kokeilla biosentristä valoa, koska haluamme parantaa työntekijöidemme hyvinvointia kaikin keinoin,

Pylvänäinen toteaa

Biosentrinen valaistus täytti odotukset paremmasta työympäristöstä 

BrainLitin yhteistyökumppani 4Business asensi biosentrisen valaistuksen sovitusti kesän 2022 tuotantotauon aikana.

Uudenlaisen valaistusratkaisun valinta kannatti. Myyntimateriaalit olivat antaneet Pylvänäiselle hänen sanojensa mukaan kuvan “valaistuksen mersusta”, joten odotukset olivat korkealla.

Odotukset ovat myös täyttyneet. Nyt meillä on laadukas, tasainen ja helppokäyttöinen yleisvalaistus sekä valvomossa että taukohuoneessa. Kun työympäristö on kunnossa, työn laatukin paranee – ja valaistuksella on merkittävä rooli hyvän ympäristön luomisessa,

Pylvänäinen toteaa

Vuorokaudenajan mukaan säätyvä valaistus tukee normaalia vuorokausirytmiä kolmivuorotyössä 

Näyttöjen äärellä työskentely on helpottunut ja parantunut valaistuksen uusimisen myötä. Työntekijöiden antamien palautteiden perusteella valaistus ei häikäise, ei ole liian kirkas, tasaista valoa riittää ympäri tilaa, eikä näyttöihin tule valoista heijastuksia.   Premixin vuoromestari Niklas Huhtanen kertoo, että osa työntekijöistä säätää valaistusta omille silmilleen sopivaksi. Osa luottaa BrainLit-järjestelmän automaattisiin säätöihin.

Biosentristä valaistusta voi hyödyntää automaattisen säätymisensä lisäksi rentoutumiseen (ensimmäinen kuva) tai energisointiin (jälkimmäinen kuva).
Kuvat: Markku Lempinen

Koska Premixillä tehdään kolmivuorotyötä, valaistus säätyy automaattisesti vuorokaudenajan mukaan niin, että ilta- ja yöaikaankin intensiteetti on riittävän korkea pitämään työntekijät virkeinä.

Vaikka valoa tulee määrällisesti paljon, sininen aallonpituus on poistettu täysin, jotta valaistus tukee työntekijöiden normaalia vuorokausirytmiä työvuorosta riippumatta,

kertoo BrainLit Finlandin Toimitusjohtaja Kalle Söderholm

Työntekijöiden jaksaminen on parantunut uuden valaistuksen myötä

Kumpulainen toteaa BrainLit-valaistuksen olevan aivan erilainen verrattuna aiempaan loisteputkivalaistukseen ja sen jälkeen kokeiltuun led-valaistukseen.

Valo on nyt juuri sellainen kuin pitääkin olla. Valvomossa viihdytään paljon paremmin ja enemmän. Meidän virheprosenttikin on ollut viime aikoina alhainen,

Kumpulainen toteaa

Kumpulainen kertoo saaneensa yövuorolaisilta palautetta, että jaksaminen on parantunut uuden valaistuksen myötä.

Premix - Konehalli

Oma huomioni yövuoroista on, että silmät eivät väsy kuten ennen, eikä minua väsytäkään niin kaameasti kuin aiemmin. Näen myös kaiken tosi hyvin: ei ole liian hämärää eikä liian kirkasta, vaan juuri sopivaa. Valot ovat paljon paremmat kuin aiemmin,

Huhtanen kertoo

Konehallista katsottuna taukohuoneen valaistus erottuu kirkkaana tilana.
Kuva: Markku Lempinen

Saumaton ja helppo yhteistyö saa kiitosta

Yhteistyö on Pylvänäisen mukaan sujunut saumattomasti ja helposti.

Yhteistyö on Pylvänäisen mukaan sujunut saumattomasti ja helposti.

Olemme saaneet juuri riittävän määrän huolenpitoa ja informointia projektin etenemisestä. Yhdessä valaisimessa havaittiin käyttöönoton jälkeen vikaa, mutta senkin korjaaminen saatiin sovittua kivuttomasti,

hän kiteyttää

Pylvänäisen mielestä valaistuksen uusinta on onnistunut hyvin.

On harvinaista, että projekteissa kaikki menee kerralla näin nappiin, eikä mihinkään tarvitse jälkikäteen palata,

hän naurahtaa. Biosentrisen valaistuksen laajentamista harkitaan seuraavien remonttien yhteydessä muihinkin yrityksen tiloihin.